Shopping alternativ este un concept strans legat de Fast Fashion si Slow Fashion.
Odata cu aparitia internetului 2.0 in care oricine poate avea un magazin online a aparut curentul Fast Fashion. In acelasi timp, viteza cu care informatia ajunge de pe podiumuri in fabricile din China este ametitoare. Exista discutii si adevarate scandaluri din cauza faptului ca informatiile si modelele ajung uneori chiar inainte ca hainele sa apara podium la companiile de Mass Market. Ai observat probabil si tu cat de multa marfa au unele magazine din mall. Cum saptamanal ajung pe refturi alte si alte modele numai pentru a ne convinge ca avem nevoie de altceva. De ceva nou. Traim o epoca vizuala in care aproape ca e pedepsit faptul de a aparea cu aceeasi piesa vestimentara de doua ori in social media. In felul acesta oricine poate avea acces la ultimele tendinte de la saptamana modei. Nu doar poate avea acces insa poate avea acces in timp real.
Va propun un exercitiu de imaginatie: o paralela intre modalitatea in care ne alegem mancarea si modalitatea in care ne alegem hainele. Fast fashion este cumva echivalentul Fast food. Pielea este organul cu cea mai mare suprafata si are nevoie de grija si de atentie. Daca pe langa factorii de poluare din aer, razele arzator-distrugatoare ale soarelui o agresam cu materiale artificiale de calitate indoielnica (poliester sau nylon- fie ele chiar si reciclate) de-a lungul timpului va obosi. Semnele de oboseala vin din: alergii de contact, sensibilitati ale pielii la factori iritanti precum detergentii, iritatii recurente la care medicii dermatologi ridica din umeri. Data viitoare cand vrei sa fii imbracata exact la X instagramerita sau ca X vedeta gandeste-te daca ai vrea sa-i dai pielii tale o „șaorma” vestimentara cu riscul de a-ti sensibiliza pielea.
Daca raspunsul este NU atunci primul pas pe care te indemn sa il faci este sa te uiti pe eticheta hainelor pe care vrei sa ti le achizitionezi. In caz ca este un domeniu complet strain poti incepe cu articolul Cum sa aleg un pulover de calitate.
In cazul in care raspunsul este da, te invit sa reflectezi la acest subiect si sa ramai conectat la pagina mea pentru ca urmeaza si alte articole despre cat de important este materialul pe care il porti pe piele.
Evident ca vine intrebarea: De unde cumparam altceva? Si aici apare ideea de shopping alternativ. Alege designeri romani care utilizeaza materiale naturale, materiale de calitate. Unde ii gasesc? La targurile de Craciun din perioada aceasta. Eu de exemplu sunt deja clienta fidela a targului de la The ARK si mai am pe lista: Noel si Art Fashion Fair #15. Alege buticuri care aleg cu grija fiecare piesa pe care o aduc pe raft. Alege smart shopping nu shopping sub impulsul momentului.
Shopping alternativ inseamna de fapt respect pentru tine. Pentru pielea ta, pentru portofelul tau, pentru timpul tau si pentru semenii tai. Industria fashion este cea de-a doua industrie poluanta dupa cea petroliera. Folosește miliarde de litri de apă și miliarde de tone de chimicale. Risipește între 10 și 20% din ceea ce produce și reciclează doar 15% din deșeuri, deși 95% pot fi valorificate. De exemplu, pentru o pereche de jeans se consumă 7.000 de litri de apă. Şi se produc 2 miliarde în fiecare an. Tu cate perechi de jeans ai pe care i-ai purtat pana la epuizare?
Stiu ca n-as fi cel mai bun cameraman din istorie (de fapt sigur as muri de foame) insa am o filmare extrem de interesanta din expozitia Fashioned from Nature de la Muzeul Victoria and Albert un adevarat manifest cultural de sustenabilitate. Daca aveti planificata o vizita la Londra pana in 27 ianuarie o gasiti deschisa.
In episodul urmator si despre Slow fashion si Slow food.
Kisses si alegeri intelepte!
P.S. Cum credeti ca poate un tricou din bumbac sa coste mai putin decat o cafea?
Un comentariu